Wasbare luiers

Wasbare luiers vies en onhandig? Dat valt wel mee. Bij kinderdagopvang Villa Valentijn Den Haag weten de kinderen niet beter: 95 procent draagt een wasbare bamboeluier op de kinderopvang.

Wie bij wasbare luiers nog denkt aan hydrofiele doeken (en wollen overbroekjes) die dicht gespeld worden met veiligheidsspelden of klemmetjes en die met de hand uitgespoeld moeten worden, is blijven hangen in de vorige eeuw. De wasbare luier vandaag de dag is van alle gemakken voorzien: een passend broekje, gemaakt van super zachte stof dat vast te maken is met klittenband, met een inlegvelletje om de meeste viezigheid meteen op te vangen. En de luiers zijn ook nog eens bedrukt met kekke printjes. Het enige ‘ongemak’: je gooit de luier na gebruik niet in de prullenbak maar in de wasmand.

Drempel

De wasbare luier was nog nooit zo gebruiksvriendelijk als nu, maar toch is er een drempel om deze luier te gebruiken. Zeker in de kinderdagopvang, waar er gemiddeld per groep tientallen luiers op een dag gebruikt worden. Annemieke Blansjaar, directeur van Villa Valentijn Den Haag, trok de stoute schoenen aan en in maart 2019 werden de wegwerpluiers vervangen voor wasbare bamboeluiers. En daar bleef het niet bij: ook de wegwerpbillendoekjes werden ingeruild voor wasbare doekjes. We gebruiken zoveel mogelijk biologische voedingsmiddelen op onze locaties. Dat strookte niet met de grote berg luierafval die we produceerden. Dat moest duurzamer.

95 procent draagt wasbare luier

Bijna alle jonge kinderen (95 procent) dragen de wasbare luiers bij Villa Valentijn Den Haag. De meesten komen met een wegwerpluier naar het kinderdagverblijf en vanaf de eerste verschoning krijgen ze een wasbare luier om. Wanneer de kinderen van wie de ouders wegwerpluiers gebruiken naar huis gaan, hebben ze weer een wegwerpluier om. Zo’n 5 procent van de kinderen draagt geen wasbare luier op de kinderopvang, bijvoorbeeld vanwege een gevoelige huid die niet goed tegen wasmiddel kan of omdat de ouders het niet willen.

‘Nieuwe normaal’

Op het kinderdagverblijf in Den Haag is het gebruik van wasbare luiers het ‘nieuwe normaal’ is geworden. Bij het verschonen gooi je het inlegdoekje weg, waar het meeste vuil in wordt opgevangen, en de luier stop je in de wasemmer. In deze emmers zitten waszakken, waardoor je zo de hele zak met luiers in de wasmachine kan doen. Dat maakt het voor de pedagogisch medewerkers een stuk gebruiksvriendelijker. En de kinderen vinden het leuk: ze mogen zelf kiezen welk patroontje ze willen op hun luier.’

Duurzaamheid

Wij zijn ze blij dat we deze duurzame keuze heeft gemaakt, bijna drie jaar geleden. ‘Niet alleen vanwege het milieuaspect, maar ook vanwege de chemicaliën de gebruikt worden in wegwerpluiers en die dus op de huid komen van baby’s en peuters. Kinderen voelen nu eerder dat de luier nat is, dat is misschien iets minder comfortabel, maar het stimuleert de natuurlijke ontwikkeling naar zindelijkheid. We krijgen veel positieve reacties, niet alleen van medewerkers maar ook van ouders. Het is een van de redenen waarom ze voor onze organisatie kiezen.’