Het is weer zo ver! De Grote Zomervakantie staat voor de deur! De temperaturen lopen op en het wordt weer steeds drukker in de steden met toeristen. Als je in zo’n gezellige provincie woont, hoef je bijna niet op vakantie. Daarom wijden wij onze eerste blog aan leuke vakantie uitjes rondom Den Haag. Mocht je wel lekker op vakantie gaan, kun je de uitjes natuurlijk altijd eens proberen op een vrije dag!

Stadsboerderij de gagelhoeve

Een boerderij midden in de stad! Kinderen kunnen hier naar hartenlust helpen met het verzorgen van de dieren, spelen op de natuurspeelplaats, kliederen met water en in de schaduw onder de fruitbomen of in de wilgentunnel spelen. Kinderen genieten van het buiten zijn en ze leren tegelijk over de dieren en de natuur!

Er is ook een picknickweide waar je lekker kunt picknicken en er worden veel activiteiten georganiseerd. Ook biedt de boerderij lesmogelijkheden aan voor het primair en voortgezet onderwijs!

Extra leuk: Je kunt hier ook je kinderfeestje vieren of een schoolreisje maken.

Toegang: Gratis

Toegankelijkheid: Dit uitstapje is geschikt voor mindervaliden. Het is rolstoeltoegankelijk en er zijn voorzieningen voor blinden.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 0900 – 1700 uur. Afwijkende openingsdagen- en tijden op een aantal feestdagen.

Leeftijd: van 0 – 100

Adres: Mient 210 2564 KR Den Haag

Natuurspeelplaats Zuiderpret

In natuurspeelplaats Zuiderpret kunnen kinderen de kinderen de natuur beleven. Spelen op de speelweide of lekker hutten bouwen, spelen met takken of zand, water en modder. Er is een snelstromende beek waar het water tot ongeveer de enkels komt. Hier liggen stapstenen, boomstammen, slingertouwen en loopbruggen zodat kinderen op verschillende wijze de beek kunnen oversteken.

De speelplaats is heel uitgebreid. Tussen de bosranden vind je nog speelheuvels, kuilen en een uitkijktoren van 3 meter hoog. Dit biedt dus genoeg uitdaging voor een leuk dagje weg!

Voor de kinderen onder de 6 jaar is er een apart speelgedeelte. Het water is hier ondiep, eer loopt een pad door het bosje, er zijn wilgenhutten en een besloten plekje met mooie bloemen!

Er zijn verschillende mogelijkheden voor ouders en kinderen om lekker te zitten of te picknicken! En voordat je gaat eten, kun je je handen wassen bij het kraantje op het terrein, wel zo handig!

(Let op! Kleine kinderen hebben niet meer dan 5 cm water nodig om te verdrinken. Ook al is het water hier maar tot de enkels, er dient altijd toezicht te zijn op de spelende kinderen. Bij verdrinking word je niet gealarmeerd door een geluid, het gebeurt vaak in stilte) 

Toegang: Gratis

Parkeergelegenheid in de buurt

Adres: Henriëtte Roland Holtsweg 2, 2533 SP in Den Haag 

Madurodam

Madurodam is Nederland in het klein. Een hele leuke daguitstap!

Madurodam is een Nederlandse miniatuurstad in Den Haag op een schaal van 1 op 25, geopend op 2 juli 1952. Dit toeristische attractiepark trekt jaarlijks circa 600.000 betalende bezoekers. Het park beslaat een totaaloppervlak van 62.630 m². De gebouwde stad zelf meet 17.630 m².

Het is genoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de meidagen van 1940 als cavalerieofficier onderscheidde in de slag om de residentie, en in februari 1945 in concentratiekamp Dachau overleed; zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door de familie Maduro wordt beschouwd als monument voor hun enige zoon.Madurodam geeft een beeld van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving door middel van ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland. Een ziekenhuis en een begraafplaats ontbreken.

Adres :   George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag, Nederland

T  +31 70 41 624 00
E  info@madurodam.nl

Kinderboekenmuseum

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur. Leren, beleven en doen staan bij het museumbezoek centraal. Alle tentoonstellingen en workshops van het museum stimuleren de eigen fantasie en wakkeren plezier in lezen van kinderboeken aan. Het museum verzorgt, naast rondleidingen, ook museumlessen voor basisscholen en middelbare scholen.

Tentoonstellingen

Het Kinderboekenmuseum heeft drie tentoonstellingen voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er de spannende Papiria tentoonstelling. Samen met bekenden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous verslaan zij Inktvraat. Kinderen van 0 t/m 6 jaar kunnen de tentoonstelling Kikker of ABC met de dieren mee bezoeken. Bij Ik ben Kikker gaan de kinderen op avontuur in de wereld van Kikker. In ABC met de dieren mee komen bekenden als Rupsje Nooitgenoeg, Elmo, Vos en Haas, Kleine IJsbeer en Nijntje voorbij. De speelse tentoonstelling is een feest van herkenning en tegelijk een avontuur vol nieuwe ontdekkingen. En spelenderwijs ontdekken kinderen letters, klanken en rijmwoorden. En het plezier van (voor)lezen.

Bereikbaarheid

Het Kinderboekenmuseum is samen met het Literatuurmuseum gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De hoofdingang van het complex biedt toegang tot de entree van het museum, deze bevindt zich op de eerste etage. Het KB-complex is gelegen tussen het Centraal Station en de Utrechtse baan (A12) in Den Haag. Met de trein, tram of bus reis je naar Den Haag CS. Daar neem je de zij-uitgang van spoor twaalf (de Randstadrail). Als je rechtdoor loopt, kom je bij de ingang van de Koninklijke Bibliotheek (het KB-complex).

Wie met de auto komt, houd vanaf het Prins Clausplein de A12 richting Den Haag aan (de Utrechtsebaan). Neem afrit 2 (P-Centrum) en gebruik als navigatieadres Prins Willem-Alexanderweg 5. Direct naast het museum bevindt zich parkeergarage Centraal Station/New Babylon.

Lego land Discovery Centre

Legoland Scheveningen wordt het zesde indoorpark van Europa, je vindt ze onder andere in Manchester, Berlijn, Oberhausen, Instanbul en Birmingham.

Legoland Discovery Center kan je niet vergelijken met Legoland in Denemarken.

Het is een indoorattractie met meerdere attracties voor het hele gezin. Zo vindt je er LEGO Bouw& speelzones, een 4D –bioscoop en is er een miniatuur versie van Den Haag en Scheveningen te zien, uiteraard van LEGO-steentjes.

Ook komen er speciale verjaardag ruimtes voor leuke kinderfeestjes.

Dit alles zal te vinden zijn in 3.000 vierkante meter waarbij de attracties voornamelijk ondergronds zullen zijn.

Prijs Legoland Scheveningen

Een standaard ticket voor een bezoek aan Legoland Scheveningen kost € 18,25. Kinderen van 2 jaar en jonger mogen gratis mee komen spelen.

Er zullen zeer waarschijnlijk ook combi-tickets komen met het naastgelegen Sealife Scheveningen. De verwachting is dat de tickets online beschikbaar zijn vanaf het moment dat Legoland geopend is.

Adres:  Strandweg 13, 2586 JK Den Haag 

Sea life Scheveningen

SEA LIFE Scheveningen geeft je een bijzonder kijkje in het wonderbaarlijke onderwaterleven van onze oceanen. Kom oog in oog te staan met haaien en roggen. Leer meer over zeeschildpadden en gevaarlijke piranha’s. En ontmoet de vriendelijke otters en pinguïns in hun mooie verblijf. SEA LIFE beschikt over maar liefst 45 aquaria met zeedieren en is elke dag geopend. De overdekte attractie biedt daarmee altijd een afwisselend uitje voor families met kinderen van ongeveer 3 tot en met 11 jaar, ook als het regent of slecht weer is in Den Haag. Kids kunnen dagelijks het voeren van de dieren bijwonen of een speurtocht doen, en in de schoolvakanties zijn er extra jeugdactiviteiten die gratis bijgewoond kunnen worden. Gelegen aan de boulevard van Scheveningen, is SEA LIFE perfect te combineren met een bezoek aan het strand. Zo maak je van je dagje weg een heuse zeedag!

Voertijden

Dagelijks zijn er in SEA LIFE leuke (voer)presentaties met de verschillende dieren, die je kunt bijwonen. Het programma met de precieze tijden ontvang je bij de entree.

Onderwatertunnel

Een typische tropische ervaring is de onderwatertunnel in SEA LIFE. Hier ervaar je hoe het is om een duik te nemen in de tropische zeeën. Omringd door zeedieren en prachtige koralen, sta je versteld van de magische onderwaterwereld waarin de vissen en haaien boven je hoofd zwemmen.

Voelpoel

Onderwaterdieren van heel dichtbij meemaken? Bij de interactieve voelpoel van SEA LIFE kan dit! Verschillende onderwaterdieren die dichtbij de kust leven, kunnen worden aangeraakt onder begeleiding van een medewerker. Zo kan je een echte zeester voelen, een krabbetje vasthouden en alles leren over deze dieren.

Virtual Reality en I-Sandbox

Neem een plaats in de duikkooi, zet een heuse ouderwetse duikhelm op en begin een virtueel onderwateravontuur. Zittend op een stoel wordt het een duik met 360 graden zicht en mooie en ook spannende geluidseffecten. Onderweg kom je kwallen tegen, haaien, murenes, prachtige koralen en nog veel meer mooie dieren.

Ook hebben een interactieve 3d zandbak met educatief tintje waar de kinderen uren mee kunnen spelen. Een zandbak waar het zand tot leven komt en rivieren en bergen ontstaan door jouw aanraking.

Kijkje achter de schermen

SEA LIFE Scheveningen biedt in de schoolvakanties en weekenden altijd een bijzonder kijkje achter de schermen. Tijdens deze tour breng je, samen met een medewerker, een bezoek aan de dierenopvang, het laboratorium, de keuken en pompinstallaties. Help mee met water testen, zie waar het eten klaargemaakt wordt en ontdek nog meer over de onderwaterwereld. (Let op: dieren voeren is geen onderdeel van de tour.) Een tour achter de schermen duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Vooraf reserveren is gewenst (070-3542100), maar het is ook mogelijk bij de kassa in te schrijven indien er nog plek is.

Kinderfeestjes

SEA LIFE Scheveningen is uitermate geschikt voor (verjaardags)feestjes voor kinderen vanaf vijf jaar. De kids worden omgetoverd tot piraat en gaan op zoek naar de schat of ze worden geschminkt en gaan op zoek naar de parel. Tussen de opdrachten door kunnen de kinderen uiteraard ook de vissen bekijken en leuke (voer)presentaties bijwonen. De kinderfeestjes in SEA LIFE worden aangeboden met eten, een drankje en een ijsje. Een feestje duurt in totaal ongeveer twee uur. Tijdens de schoolvakanties zijn geen kinderfeestjes mogelijk en op zondag niet in de middag. Neem voor meer informatie contact op met SEA LIFE!

Natuurbehoud

Naast het tonen van de mooie wereld van zeeën en oceanen zet SEA LIFE zich ook in voor natuurbehoud. De attractie maakt mensen bewust hoe belangrijk dit is en levert regelmatig bijdragen aan het behoud van het zeeleven. Zo wil SEA LIFE ervoor zorgen dat de onderwaterwereld straks niet alleen maar in zijn aquaria te zien is, maar dat je deze ook nog in het echt kunt bewonderen.

Openingstijden

SEA LIFE is het gehele jaar geopend behalve op Eerst Kerstdag. In de zomermaanden juli en augustus gelden ruimere openingstijden. In de vakanties en de weekenden kan het tussen 12:00 en 15:00 uur druk zijn. Rolstoelgebruikers wordt daarom geadviseerd om de attractie buiten deze piektijden te bezoeken. Honden zijn, met uitzondering van hulphonden, helaas niet toegestaan in SEA LIFE. Fotograferen mag, alleen niet met flits.

Tickets

Kaarten voor SEA LIFE zijn vooraf online te koop via de website van de attractie. Op sealife.nl staan ook regelmatig leuke kortingsacties en combinatietickets die een bezoek voordeliger maken. Daarnaast zijn er aan de balie van VVV Den Haag kortingsvouchers voor SEA LIFE verkrijgbaar. Kinderen onder drie jaar zijn gratis. Een gemiddeld bezoek aan SEA LIFE duurt ongeveer anderhalf uur, maar het kaartje blijft de hele dag geldig dus je mag later op de dag ook weer terug naar binnen. De extra activiteiten in de weekenden en schoolvakanties zijn gratis.

Adres: SEA LIFE Scheveningen, Strandweg 13, 2586 JK DEN HAAG 

Monkeybos

Een superleuk speelbos vlakbij de Tapuit het bezoekerscentrum van Dunea in Meijendel.

Dit speelbos is samen met kinderen van de Montessori school uit Wassenaar ontwikkeld. De toegang tot het Monkeybos is gratis en favoriet bij een heleboel kids!

Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Boshutten bouwen, in bomen klimmen, van de kabelbaan, op de uitkijktoren, lopen door hele grote waterleidingbuizen en nog veel meer! Je moet het echt zelf komen beleven.

Het Monkeybos heeft 2 ingangen: 1 aan de kant van de Tapuit en 1 aan de kant van de picknickweides. Stap op een zonnige dag lekker op de fiets, picknickspullen en bal mee en je hebt hier uren vermaak!

Adres: Meijendelseweg 40-42, 2243 GN Wassenaar
Telefoon: 088 347 4849
E-mail: bezoekerscentrum@dunea.nl

Maandag: gesloten

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 16.00 uur
Zaterdag en zondag: 10.00 – 17.00 uur
Feestdagen: De Tapuit is ook geopend op de reguliere feestdagen

Mappa Mundia

Mappa Mundia is de nieuwste attractie van  Avonturia de Vogelkelder en staat voor Zoo, Fun & Expo, een kleinschalige dierentuin in Den Haag. In de wereld van Mappa Mundia gaan fantasie en werkelijkheid hand in hand. Sinds 11 mei 2019 is Mappa Mundia uitgebreid en 7 dagen per week geopend voor publiek.  Het is een combinatie van een dierentuin, belevenis, fantasie, expositie en educatie. In de wereld van Mappa Mundia kan je je als gezin goed vermaken, een echt dagje uit in Den Haag (Zuid-Holland) met het hele gezin of met de familie.

Mappa Mundia is de verzamelnaam van wereldkaarten die afwijken van de echte wereldkaarten. Deze wereldkaart werd namelijk vastgelegd door diverse ontdekkingsreizigers die fantasie verhalen in het leven brachten en helemaal niet weg durfden gaan. Ze hadden stoere verhalen over zeemeerminnen, faunies en schepsels met een hele grote voet die ze gebruikten als parasol bij warm weer. Toch klopten er ook verhalen die niet onder de fantasie vielen en toch echt bleken te zijn, Mappa Mundia: Een wereldkaart waarop fantasie en werkelijkheid hand in hand gaan.

De expeditie door Mappa Mundia begint bij het Goudzoekhuisje, hier krijg je tevens een plattegrond mee, zodat je niet kunt verdwalen!
Vervolgens ga je door diverse werelden, van Archeologische Opgravingen, Grottenstelsels, de Avonturen Boom, tempels, druipsteengrotten, de Haven van Bombay, via de boot de Princess Emely naar het Haagse Rattenriool op zoek naar de wondere wereld van Professor Das. Bezoek het huis van Professor Das aan het Jan Huybersplein en ontdek de Pinguin Academy. Onderweg kom je de verzamelingen van de verre reizen van Professor Dastegen. De route die hij afgelegd heeft en al het bijzondere en de wonderen van de Wereld, welke de professor heeft meegemaakt, meegenomen en onderzocht.

Wil je even tot rust komen? Dat kan, op het Jan Huybersplein kan je rustig plaats nemen aan de tafeltjes op een zeer bijzondere locatie. Op dit mooie plein ben je omringd door eeuwen oude gebouwen, een treinstation, piranha’s en nog veel meer! Bij de Patisserie, een van de vele bijzondere gebouwen gevestigd aan het Jan Huybersplein, kan je tevens een hapje of drankje bestellen. Helemaal aan het einde van Mappa Mundia kom je uit bij Avonturia’s Kitchen, waar je in een natuurlijke omgeving kan genieten van een hapje, drankje of verse avontuurlijke broodjes!

Mappa Mundia, voorheen bekend onder de naam Avonturion, is door het AD uitgeroepen tot goedkoopste dierentuin in de Haagse Regio, uit onderzoek van RTL Nieuws! Gemiddeld ben je bij een dierentuin voor 2 volwassenen en 2 kinderen in Nederland 92 euro kwijt, bij Mappa Mundia in Den Haag is dit maar 23,80 in totaal voor 4 personen.

Naast Mappa Mundia biedt Avonturia nog diverse andere activiteiten voor kinderen en volwassenen. Er zijn twee startlocaties voor activiteiten, het Goudzoekhuisje en het Zooperkamp. Daarnaast is Avonturia ook nog eens de grootste dierenspeciaalzaak van de BeNeLux, welke gewoon gratis toegankelijk is, dit is al een belevenis op zichzelf! Mappa Mundia en Avonturia zijn een begrip in Zuid-Holland, een unieke belevenis voor het hele gezin.

Mappa Mundia is 7 dagen per week geopend tijdens de openingstijden van Avonturia de Vogelkelder.
Reserveren is niet nodig, je kunt langskomen wanneer je wilt!

LET OP: Mappa Mundia is helaas NIET toegankelijk met een rolstoel!
Voor grote groepen, scholen en kinderfeestjes is reserveren wel noodzakelijk.

Adres: Avonturia de Vogelkelder, Kerketuinenweg 3, 2544 CV ‘s-Gravenhage 

Speelboerderij Zoetermeer

Het Buitenbeest is een unieke combinatie van een echte stadsboerderij in oude panden en een modern en mooi aangelegde natuurspeelplaats. De kinderboerderij en de speeltuin grenzen direct aan elkaar en zijn door middel van een bruggetje met elkaar verbonden. Hierdoor is een bezoek aan deze bestemming in Zoetermeer met de kinderen al snel een middag- of ochtendvullende activiteit. Omdat er dus eigenlijk voor elke leeftijd en ieder wat wils is, is dit een fijn gezinsuitje. Het grote voordeel: je hoeft er niet op uit naar twee verschillende bestemmingen. Overigens is Zoetermeer goed bezaaid als het om uitjes met dieren of in de natuur gaat, want ook Stadsboerderij De Balijhoeve, Speelbos De Balij en Stadsboerderij De Weidemolen liggen in Zoetermeer.

Dieren op de kinderboerderij

De lijst met dieren die men op deze gezellig stadsboerderij/kinderboerderij weet te houden is indrukwekkend. Vooral omdat van veel dieren er meerdere rassen rondlopen. En het blijft niet alleen bij kijken, want het is ook veel doen. Zo kun je de schapen en geiten aaien, maar mogen de ouders ook cavia’s pakken die men bij de kinderen op schoot mag zetten. Ook kan er tussen de grote konijnen gezeten worden (Vlaamse Reuzen).

Deze dieren zijn er te vinden:

(Dwerg)geiten
Drie rassen schapen
Koeien
Varkens
Twee rassen hoenders
Kippen
Kwakers
Vier rassen konijnen
Cavia’s

Op de stadsboerderij staan ook een aantal oude landbouwwerktuigen met uitleg. Voor de oudere kinderen gelijk een leuk lesje in landbouwgeschiedenis.

Spelen op de natuurspeelplaats

Er zijn verschillende speelopties; voor de kleinere kinderen is er een kleine speeltuin op de stadsboerderij met wipkippen en een trampoline. Als je de brug oversteekt kom je bij een activiteitencentrum (in het weekend is er veel te doen) waar ook de natuurspeelplaats van Het Buitenbeest te vinden is. Het is midden in de woonwijk, dus echt in de natuur is het niet, maar men heeft wel voor een buitenspeeltuin gekozen met boomstronken, waterpomp waar de kinderen het water van de heuvel af kunnen laten stromen en veel hout in de speeltoestellen.

Praktisch

Erop uit met de kids is natuurlijk het makkelijkste als er een toilet aanwezig is. Speelboerderij Het Buitenbeest beschikt over zowel een toilet als horeca. Met parkeren is het even opletten. Voor de ingang van de stadsboerderij is er een beperkt aantal plekken aan de Voorweg 93. Makkelijker is het om in de woonwijk bij de ingang van de natuurspeelplaats van Het Buitenbeest te parkeren. Hiervoor kun je als adres Belvédèrebos 259, 2715 VP te Zoetermeer invoeren. Er zijn daar ook laadpalen voor elektrische voertuigen.

Hoofdingang Belvédèrebos 270, 2715 VP in Zoetermeer

Toegang tot het speeleiland met activiteitencentrum, kas, natuurspeelplek en kinderopvang De Drie Ballonnen.

Adres Ingang dieren gedeelte: Voorweg 93, 2715 NG in Zoetermeer

Dierengedeelte:

Telefoon: 079-3520624
E-mail: buitenbeest@zoetermeer.nl
Facebook: Stadsboerderij Het Buitenbeest
Twitter: @BuitenbeestZM

Openingstijden:

Ma t/m Zo van 10:00 t/m 17:00