Knutselen met kosteloos materiaal

Wellicht gaat u tijdens deze maanden niet op vakantie maar blijft u lekker thuis. Hoe leuk is het om tijdens de tijd die u met uw kind heeft lekker met ze te knutselen? In deze blog laat ik wat voorbeelden zien van het knutselen met kosteloos materiaal. Dingen die u en ik in huis hebben en vaak gewoon weggooien maar waar je leuke dingen mee kan maken.

Kosteloos materiaal

Wat is het en knutselen met weinig materiaal zoals dieren voor peuters en kleuters.

Spelen, of het zichzelf vermaken van kinderen hoeft niet heel moeilijk en ingewikkeld te zijn. Dat we ze overladen met speelgoed; het een nog groter en met meer lichtjes en muziek dan het andere is helemaal niet nodig. Het spelen met andere kosteloze materialen zorgt ervoor dat kinderen hun fantasie moeten gebruiken. Ze bedenken zelf een functie voor iets en gaan er mee aan de slag. Met jonge kinderen is dit vaak ook een succes, ze gaan heerlijk ontdekken met de verschillende materialen.

Lampion

Even omspoelen en je kunt er een lampion van maken die je dan weer leuk kunt gebruiken tijdens Sint Maarten. Loop je liever niet langs de deuren, laat dan het touwtje achterwege en zet hem als kaarshouder op tafel.

Vogelhuisje

Een vogelhuisje versierd met allerlei kleurtjes. Je hoort de vogels vast snel zingen, wanneer ze in zo’n leuk huisje mogen eten.

W.C. rollen

Super zomers zijn deze leuke ijsjes. Gemakkelijk te maken van wc-rolletjes, ijsco stokjes en gekleurd papier. Ook leuk om op te hangen tijdens je verjaardagsfeestje!

Knikkerbaan

Deze vind ik dus echt supergoed bedacht. Je hoeft helemaal geen dure knikkerbaan aan te schaffen, deze voldoet ook prima!

Verven met een watje

Iedereen heeft wel watjes in huis en wasknijpers. Je maakt de mooiste creaties.

Voor de allerkleinste

Een afsluitbaar zakje vullen met verf. Goed dichtritsen en met de handen overheen gaan.

Een zeepzakje

We kennen het vast allemaal nog van toen we zelf jong waren. Een boterhamzakje gevuld met zeep (afwasmiddel) met een beetje water. Goed dicht knopen en wrijven maar. Het sop gaat schuimen en ruikt heerlijk.

Let wel op! Laat je kind er niet alleen mee.

Schelpen en stenen en ander natuurlijk kosteloos materiaal

Laat de kinderen lekker creatief bezig zijn en taartjes maken, waar de schelpen dienen als decoratie. Een zandkasteel krijgt prachtige ornamenten of laat de kinderen een mooi pad maken.

Lege flessen

Maak er ontdekkingsflessen van. Ga voor de inhoud van deze flessen even een kijkje nemen in de keuken- en knutselkastjes. Vullen met rijst, pasta of kralen of andere leuke dingen.

Verf blazen met een rietje

Vermeng de verf met een klein beetje water zodat hij wat vloeibaarder is. Op het blaadje druppelen en met een rietje vormen blazen. Goed voor de mondspieren. Laat de kinderen vertellen wat ze geblazen hebben. De mooiste creaties komen eruit.

Op Pinterest zijn er veel ideeën te vinden over knutselen met kosteloos materiaal.