Als je kinderen de liefde voor het lezen bijbrengt, en is het een opstap naar een lezer vol zelfvertrouwen en enthousiasme. Met vertrouwen en enthousiasme kunnen kinderen beter leren en onderzoeken.

Hieronder een lijstje met redenen waarom kinderboeken belangrijk zijn.

  • Een boek brengt stilte en rust in het soms best wel drukke leven van kinderen.
  • Verhalen stimuleren fantasie en spel.
  • Boeken stimuleren nieuwsgierigheid en discussie.
  • Kinderboeken lezen stimuleert en breidt de woordenschat uit.
  • Prentenboeken helpen kinderen de waardering voor kunst en schrijven te ontwikkelen.
  • Kinderboeken geven inspiratie, gedachten en reflectie.
  • Kinderboeken geven kinderen kennis.
  • Ze geven kinderen de mogelijkheid om te “reizen” naar andere plaatsen en tijden.
  • Door het lezen van boeken leren kinderen een concentratieboog op te bouwen.

Voorlezen is ook heel belangrijk, zeker op jongere leeftijd omdat hierdoor de taalontwikkeling wordt gestimuleerd, en het versterkt de band met het kind.

Kinderboeken zijn een waardevol gereedschap in de ontwikkeling van sociaal, emotioneel en educatieve vaardigheden. Het is dus belangrijk dat kinderen veel met boeken in aanraking komen.

We zullen per leeftijdscategorie wat leuke boeken benoemen.

0-1 jaar

INFANTINO – knisperboekje – baby boekje stof – dieren

Dit kleurrijke knisperboekje van Infantino is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Laat uw baby zijn/haar motorieke vaardigheden ontwikkelen door de pieper in te knijpen. Bevestig het boekje met de ring aan kinderwagen, buggy of box. Voorzien van bijtring voor doorkomende tandjes.

Het ideale speelgoed voor onderweg; klein, leuk en past in iedere luiertas!

Voordelen:
✔ Uitdagend
✔ Makkelijk voor onderweg
✔ BPA-vrij

Het boek kost 16,99 en is te koop bij o.a. Bol.com

Het Babyliedjesboek, boek met 16 nieuwe babyliedjes

Het babyliedjesboek bestaat uit 16 nieuwe lieve, swingende, ontroerende, grappige, ondeugende babyliedjes die je voor en met de kleine kunt zingen. De liedjes zijn ook geschikt voor peuter en kleuters. Niets is zo gezellig als samen zingen en dansen. Iedere dag beleef je met de kleine dezelfde rituelen. Om dit tot een feest te maken zijn hier babyliedjes over geschreven. Een lied voor het eten, in het badje, naar bed, opruimen, een babyliedje om te troosten zijn enkele voorbeelden daarvan. De liedjes staan allemaal op bladmuziek in het boek met prachtige illustraties! Ook krijg je bij het boek een cd waar alle liedjes op staan met zang én de instrumentale versie!

Het boek kost 9,25 en is te koop bij o.a. Bol.com  

Baby Boekje – Milo’s Eerste Voelboekje Zwart Wit

Kat Milo speelt de hele dag. Hij gaat buiten op zoek naar muisjes, speelt verstoppertje, drinkt water en gaat lekker slapen. Doordat dit aanwijsprentenboekje simpele illustraties omvat met hoog contrast in zwart-wit en af en toe een andere kleur aangevuld met voelelementen is het geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden oud.

De boekjes van Milo zijn speciale baby boekjes met afbeeldingen in sterke contrasten en soms ook met zintuigelijke toevoegingen, zoals knispergeluid of voeloppervlakten. In de serie zijn verschillende zwart-wit baby boekjes van Milo’s wereld beschikbaar. Ook boeiend voor baby’s zijn de zwart-wit contrast  baby kijkkaarten van Wee Gallery.

Leeftijd
Vanaf 6 maanden

Het boek kost 12,95 en is o.a. te koop bij Jutter.co  

1 – 2 jaar

De wereld van Gonnie en vriendjes

‘De wereld van Gonnie & vriendjes’ is het nieuwste aanwijsboek in de populaire peuterserie. Gonnie & vriendjes zijn al 15 jaar favoriet bij Nederlandse en Vlaamse peuters.

De populaire peuterserie van Olivier Dunrea is leerzaam én leuk. Dit nieuwe, grote boek heeft een aantrekkelijk 3D-omslag én doorkijkjes in het binnenwerk. In dit Gonnie aanwijsboek komen alle twaalf gansjes voorbij. Spelenderwijs worden peuters ondergedompeld in de wereld van Gonnie en tegelijkertijd breiden ze hun woordenschat uit.

Het boek kost 14,99 en is o.a. te koop bij bol.com 

Coco kan het

Coco kan het! is een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen, een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Het is vol humor geschreven én geïllustreerd door de bejubelde Loes Riphagen. Zo zijn meerdere van haar boeken Kerntitels tijdens de Kinderboekenweek geweest, heeft ze een Vlag en Wimpel op zak en won ze o.a. de prestigieuze Silver European Design Award 2018.

Dit boek is zowel goed voor te lezen voor de leeftijden van 2 tot 4.

Het boek kost 14,99 en is o.a. te koop bij Bruna

Het grote Fiep kijkboek

Dit indrukwekkende kijk- en aanwijsboek bevat 24 gethematiseerde spreads om de wereld binnenshuis en daarbuiten te ontdekken! Met Voertuigen, In de dierentuin, Beroepen, Op de boerderij en veel meer.

Het boek kost 15,99 en is o.a. te koop bij bol.com 

2 – 3 jaar

Heb jij misschien olifant gezien?

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen! Heb jij misschien Olifant gezien? is het eerste prentenboek van David Barrow, die in 2015 werd bekroond met de Sebastian Walker Award voor de meest veelbelovende kinderboekenillustrator van Groot-Brittannië. Het komische verhaal en de prachtige prenten in waterverf maken dit boek een genot om keer op keer voor te lezen.

Het boek kost 14,99 en is o.a. te koop bij bol.com 

Over Een Kleine Mol Die Wil Weten Wie Er Op Zijn Kop Gepoept heeft

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht.

Mol gaat op zoek naar de dader.

Het boek kost 12,25 en is o.a. te koop bij Bruna 

Vrolijke voorleesboek van Kikker

Klassieke verhalenbundel met maar liefst zeven hartverwarmende verhalen over Kikker en zijn vriendjes, voor extra lang voorleesplezier!

‘Ben ik vandaag jarig?’ zei Kikker verbaasd. ‘Dat was ik helemaal vergeten.’
‘Maar wij niet!’ riepen zijn vrienden in koor.

Kikker is een vriend voor alle leeftijden. Een oer-Hollandse held, over de hele wereld geliefd en hij wordt dit jaar 25 jaar jong!
Dat viert hij met een dik boek vol verhalen.
Lees het voor, beleef het mee, en vier de verjaardag van Kikker!

Het boek kost 16,99 en is o.a. te koop bij Bruna

3 – 4 jaar

De kleur van emoties (een pop-up boek)

Heb je een rommeltje gemaakt van je emoties? Je moet ze netjes ordenen: elk een eigen kleur en elk een eigen plekje. Dit boek helpt je daarbij. Een spectaculair pop-upboek vol kleuren, vol emoties en vol verrassingen. Simpelweg voor iedereen met emoties.

Kinderen bewust laten worden van hun emoties. Kinderen kunnen zo beter hun emoties verwoorden.

Het boek kost 24,95 en is o.a. te koop bij Bol.com 

Boer Boris en de maaier

‘Boer Boris en de maaier’ is het zesde prentenboek in de geliefde en bekroonde reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. De maaier is kapot, maar gelukkig is Boer Boris heel technisch… Welk kind zou niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Maar boeren moeten ook hard werden. En zéker als ze zo slim zijn als Boer Boris. Want als de maaier kapot gaat, moet Boer Boris hem repareren. En hij wordt mooier dan-ie ooit was! Maar dan gaat de buurman ermee rijden en gaat de maaimachine weer kapot en daarna krijgt de schooljuf een ongelukje. Elke keer dat de maaier kapotgaat, maakt Boris ‘m nog mooier en supersonischer dan hij al was. Zelfs de fabrieksdirecteur wil er een hebben! ‘Boer Boris’ is een geliefde serie prentenboeken voor kinderen vanaf 3 jaar. Eerder werd ‘Boer Boris in de sneeuw’ bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en werd ‘Boer Boris gaat naar zee’ gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2015.

Er is een hele serie Boer Boris boeken.

Het boek kost 13,99 en is o.a. te koop bij Bol.com 

Alfabet

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.
T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.
Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.
Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat!
Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

Via de gratis speciale app en website kun je ook nog alle woorden opzoeken.

Het boek kost 24,90 en is o.a. te koop bij Bol.com