Pasen

n7e-rtu-paaseieren.jpg - Kinderopvang Villa Valentijn Den Haag

05 april 2021

Pasen

 

Betekenis van Pasen

Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Christenen vieren met Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Het feest duurt twee dagen, je hebt namelijk Eerste Paasdag en Tweede Paasdag. 
 

Paastradities

Een traditie tijdens Pasen zijn de paasvuren. Wanneer deze precies zijn ontstaan is niet bekend. In het verleden zouden deze paasvuren worden georganiseerd om demonen van de winter te verjagen. In het Oosten van Nederland vinden deze paasvuren nog steeds plaats, maar ook aan de kust zijn deze paasvuren vaak te vinden. 

Een andere bekende traditie is de paashaas met z'n paaseieren. Volgens de hedendaagse wetenschap is de paashaas niet zo oud. Het zou een verzonnen ritueel zijn om de kinderen te vermaken. In Nederland zou de paashaas pas in 1825 opgedoken zijn. Schriftelijk is er nergens iets bekend over paaseieren of de paashaas die doen vermoeden dat het een Christelijke herkomst zou hebben. 

Op zondag, Eerste Paasdag, houdt de Paus een toespraak. Deze toespraak vindt traditiegetrouw plaats in Rome bij de Sint-Pietersbasiliek. Hij geeft niet alleen een toespraak maar geeft ook zijn zegen: Urbi et orbi. Urbi et orbi is een zegen die de Paus bij Kerstmis, Pasen en speciale gelegenheden uitspreekt. Daarnaast wenst de Paus iedereen een zalig paasfeest toe. 
 

De Geschiedenis van Pasen

Volgens de Bijbel wordt Jezus op Witte Donderdag verraden door Judas. Door dit verraad wordt Jezus gearresteerd. De Romeinse gouverneur Pilatus verklaart in het openbaar dat hij niet ziet waarom Jezus ter dood veroordeeld zou moeten worden. De aanklagers wilden dat Jezus wel ter dood werd verklaard, zij bleven hierop aandringen. Pilatus wilde geen moeilijkheden met de Romeinse keizer en volgens traditie van het Joodse feest Pesach zou een misdadiger vrijlating krijgen. Pilatus gaf nu de keus tussen Jezus en een moordenaar. Het volk mocht de keuze tussen deze twee maken. Pilatus dacht dat het volk een moordenaar nooit zou vrijlaten en dat Jezus zo vrijlating kreeg. Hierdoor kreeg Pilatus geen moeilijkheden met de Romeinse keizer en hoefde hij Jezus niet te veroordelen. 

Het volk koos echter voor de moordenaar en zo werd Jezus door Pilatus veroordeeld tot de dood aan het kruis. Jezus wordt op vrijdag aan het kruis genageld. Jezus wordt door Jozef van Arimathea begraven. Vrouwen gaan op zondagmorgen naar het graf van Jezus. Tot hun verbazing vinden zij geen lichaam. Engelen vertellen hen dat Jezus is opgestaan uit de dood. 

Terug naar overzicht