De paden op, de lanen in!

Kinderen zijn graag buiten. Of het nu regent of niet, dat maakt ze vaak niet zo heel veel uit. Regen? Dan doe ik toch gewoon mijn laarzen aan. Buitenlucht is goed voor kinderen, dat is bekend. Maar waarom is het nou precies zo belangrijk? Wat voor voordelen halen kinderen uit veel buiten zijn? En hoe kun je dat als ouder stimuleren?

Het merendeel van de kinderen beweegt te weinig. Buitenspelen is voor kinderen de belangrijkste vorm van intensief bewegen. Helaas geven veel gemeentes tegenwoordig de voorkeur aan het bouwen van (kantoor)panden en (studenten)woningen. Hierdoor worden speelplaatsen vaak naar de rand van een stad of woonwijk verplaatst en dit is, zeker voor de jongste kinderen, natuurlijk lastiger te bereiken. Ook verdwijnen er veel pleintjes en stoepen dus de speelruimte voor kinderen wordt hierdoor behoorlijk beperkt!

Hoe kunnen we dit nu oplossen?

Vragen bij de gemeentes en aandringen op meer geschikte speelruimtes voor kinderen is een stap. Maar om het voor jezelf makkelijk te maken, kun je er ook voor kiezen om de kinderen gewoon lekker in de tuin te laten spelen. Soms hebben ze even wat aanmoediging nodig om de stap van binnen naar buiten te maken. Vaak, als ze eenmaal buiten zijn, willen ze niet meer naar binnen. Zelf met een kop koffie of thee op de loungebank en klaar is Kees! Of nog leuker, pak een bal of ga zitten bij die zandbak en speel gezellig mee!

Geen tuin?

Of als je geen tuin hebt (of wel een tuin maar je wilt gewoon lekker op stap!), zoek een parkje op, neem een picknickkleed, een bal en wat lekkers mee en vermaak je een dag in het park. In veel gemeentes kun je ook speciale speeltuinen vinden die onderhouden worden door vrijwilligers. Vaak moet je hier een kleine bijdrage betalen of je kunt een strippenkaart of abonnement kopen. Hier kun je dan ook een hele dag vertoeven.

Kinderen op weg helpen

Soms moeten kinderen in hun spel even op weg geholpen worden. Het is dan leuk om samen een spelletje te doen. Wat speelde je zelf vroeger graag? Denk eens aan de ‘’ouderwetse’’ spelletjes als hinkelen, touwtjespringen, anne-maria koek koek of schipper mag ik overvaren. Dit zijn meteen leuke spellen om de motoriek van kinderen te ontwikkelen! Je kunt de spelletjes en de moeilijkheidsgraad natuurlijk altijd naar eigen inzicht aanpassen aan de leeftijd of ontwikkelingsfase van je kindje.

Maar het regent?

Vind je kindje de regen zelf echt vervelend of vind jij het vervelend? Natuurlijk ga je geen uren in de regen staan zodat je kind in de speeltuin op de wipkip kan zitten. Maar even een rondje buiten doen, met laarsjes aan, zodat je kindje lekker door de plassen kan stampen? Of de stoute schoenen aantrekken en een boswandeling maken in de regen? (Heb je weleens geroken hoe lekker fris het bos ruikt in een regenbui?) Een groot avontuur! Daarna gewoon lekker onder de douche of in bad!