Hoe regelt de Wet kinderopvang kwaliteit?

Met de Wet kinderopvang regelt de overheid ook de kwaliteit van de kinderopvang. In de wet zijn basiskwaliteitseisen geformuleerd waaraan de kinderopvang moet voldoen. De wet verplicht het kindercentrum of gastouderbureau te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen. Ook zijn zij verplicht ouders te informeren over het gevoerde beleid. Elk kindercentrum of gastouderbureau is verplicht een oudercommissie in te stellen. De oudercommissie adviseert over tal van zaken zoals bijvoorbeeld het beleid ten aanzien van veiligheid, openingstijden en de prijs.

De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op de kwaliteit. De GGD voert daarom regelmatig inspecties uit. Kindercentra en gastouderbureaus die aan alle eisen voldoen, worden in een register bij de gemeente opgenomen. U heeft alleen recht op een tegemoetkoming van de overheid als het kindercentrum of gastouderbureau waarvan u gebruikt maakt bij de gemeente is geregistreerd. Ook uw werkgever kan om een bewijs van registratie vragen. Kinderopvangcentra die nu al een vergunning hebben zijn met ingang van de wet automatisch geregistreerd.

Kinderopvangtoeslag 2023

Koppeling gewerkte uren
De minister heeft besloten de koppeling gewerkte uren (KGU) los te laten, waarbij het aantal gewerkte uren niet meer direct gekoppeld is aan het aantal urenkinderopvang waarover recht op toeslag bestaat. Ouders moeten nog wel voldoen aan de arbeidseis. Per kalendermaand waarin ouders betaalde arbeid hebben verricht, kan er aanspraak worden gemaakt op ten hoogste 230 uren kinderopvangtoeslag. Er wordt daarbij uitgegaan van het aantal maanden van de ouder die het minste aantal maanden heeft gewerkt. Het opgebouwde recht kan gespreid over het kalenderjaar worden opgenomen.

Kinderopvangtoeslagentabel 2023

De tabel kinderopvangtoeslag 2023 is op 11 oktober 2022 definitief vastgesteld